► Clasice (cu paratrăsnet/paratrasnete tijă simplă și rețele de captare)
► Cu paratrăsnet cu dispozitiv de amorsare (PDA)
► Mixte, care se compun din elemente clasice și paratrasnete PDA
► Să protejeze clădirea integral, eficient și fiabil
► Să fie realizabilă corect
► Să se realizeze la preț avantajos
► Să ofere un aspect estetic plăcut
► Instalarea lor se poate face mai ușor și mai rapid, cu mai puține influențe asupra clădirii
► Sunt mai ieftine (mai ales pentru raze mari de protecție)
► Sunt mai estetice decât instalațiile clasice cu rețea
• Instalația de protecție poate fi realizată numai cu PDA deoarece realizarea unei instalații clasice (cu tije simple și/sau rețea de captare) este imposibilă. De exemplu, dacă centură de legare la pământ nu se poate realiza.
• Instalația de protecție cu PDA trebuie să fie completată cu tije simple de captare pentru a proteja integral caldirile cu două sau mai multe turnuri înalte de același inaltimeInstalatia de protecție se poate realiza numai în formă unei rețele de captare formată din conductoare de captare, deoarece acoperișul nu oferă elemente solide pentru fixarea sigură a catargelor pentru PDA. De exemplu, clădiri complet mansardate, fără pod. Ținând cont de considerentele de mai sus, și folosind informațiile necesare despre arhitectură clădirilor, va oferim soluții optime de sisteme de protecție, atât din punct de vedere tehnic, cât și economic.
► Alegeți paratrasnetul dintre tipurile de PDA omologate în conformitate cu cerințele ultimei versiuni a standardului francez NF C 17-102 din 2011! Standardul NF C 17-102 devine din ce în ce mai sever cu privire la verificările/testele de omologare ale paratrasnetelor PDA. Paratrasnetele testate pe baza versiunii din septembrie 2011 a standardului au trecut cele mai severe teste stabilite până acum pentru PDA-uri.
► Alegeți paratrasnetul PDA cu avansul de amorsare omologat (măsurat) mai mare! Acesta va avea și o eficacitate mai mare și va funcționa mai sigur. Standardul NF C 17-102 precizează: "Dacă avansul de amorsare ΔT rezultat în urmă testelor depășește valoarea de 60 µs, atunci toate calculele sunt efectuate considerând ΔT= 60 µs". Prin urmare, indiferent cu cât a depășit avansul de amorsare măsurat la omologare valoarea de 60 µs, toate aceste paratrasnete vor avea în catalog și în fișa lor tehnică un avans de amorsare de 60 µs și toate aceste paratrasnete vor avea raze de protecție identice, indiferent de tehnologia și eficacitatea lor reală. Eficacitatea reală se poate află numai cunoscând avansul de amorsare omologat, măsurat în laborator. Astfel, dintre două paratrasnete cu același avans de amorsare în catalog, de exemplu, 60 µs, dar cu avansuri de amorsare omologate diferite, de exemplu, 130 µs și 70 µs, este evident că alegerea mai bună este cea cu valoarea mai mare. Cunoscând eficacitatea reală a paratrasnetelor veți putea compară mai ușor și rapoartele cost-eficacitate ale acestora.
► Alegeți produsele ale căror tehnologie asigura o precizie ridicată și o funcționare sigură indiferent de condițiile meteorologice!
► Alegeți paratrasnetul cu o structura mai simplă și cu componente mai fiabile! Sistemul ales și toate componentele acestuia trebuie să reziste solicitărilor electrice, termice și mecanice ale curentului de trăsnet sau solicitărilor care apar în apropierea acestui curent.
► În locul unui paratrăsnet ieftin, alegeți paratrasnetul cu cel mai bun raport cost-eficacitate!
Prețul sistemului de protecție reprezintă doar 1 - 2,5% din costul investiției, iar diferența între prețul diferitelor tipuri de paratrasnete este și mai nesemnificativă în raport cu valoarea obiectivului de protejat. Paratrasnetul este un echipament care asigura protecția bunurilor Dvs., deci performanță să are o importantă deosebită.
Pe baza criteriilor de mai sus ECHIPOT a ales din oferta mondială paratrasnetul francez IONIFLASH MACH®, care dovedește de 14 ani pertinentă acestor criterii, protejând corect numeroase clădiri în România.